„2023. február 11-én, mint már sok éve egymás után neonáci SS LARP-erek megemlékezést tartottak a Kitörésről. Ez arra az 1945. február 11-ei eseményre utal, amikor német, és sokkal kisebb arányban magyar csapatok [..] megpróbáltak elmenekülni a Budapestet bekerítő szovjet seregek elől. Az értelmetlen mészárlásban végződő eseményben voltak náci és nyilas tömeggyilkosok is, de maga a Becsület Napjaként is ismert megemlékezés megkülönböztetés nélkül hősnek tekinti az átlagos katonákat és a tömeggyilkosokat.

Napjainkban az esemény Kitörés-emléktúra néven fut, ahol az SS sisakok hordását szimpla „történelmi hűség” alapján való jelmezhordásnak állítják be. Bár a túrán résztvevők nagy száma valóban apolitikus, a szervezők egyértelműen politikai szándékkal hozták létre.”

„Egy demokratikus államban nem kellene kérdésnek lennie, hogy a fasizmus vagy a fasizmust ellenző, avagy antifasiszta oldalon álljunk-e. Előbbi gyűlölködésen, elnyomáson és gyakran tömegmészárláson alapuló kiközösítő ideológia, a másik ennek az ideológiának az ellenzése. Lehet, nem értesz egyet egyes antifasiszták bizonyos akcióival, például azzal, hogy többnyire békés módszereik mellett olykor erőszakhoz is folyamodnak. [..] A rendőrség szerint többnyire külföldről jövő antifasiszták összesen 4 alkalommal 8 embert vertek meg. A Fidesz és a szélsőjobbos média az amerikai és német propagandát másolva, antifa terrorról kezdett el ordibálni.”

A továbbiak részletesen a videóban.

Sapkás Piréz további közéleti politikai videoblogjai YouTube-csatornáján elérhetők.

Megtalálhatsz még Facebook-oldalmon, Tiktok-csatornámon és discord-szerveremen,  vagy írhatsz egy e-mailt.