„A legtöbb esetben nem kell túl sok energia ahhoz, hogy rájöjj, félre akarnak vezetni. Ha reverse search eszközével visszakeresek Orbán Viktor nemrég közölt migránsozós képére, akkor kiderül, hogy bár valóban a szerb határnál lévő migránsokat ábrázol a kép, ez 2015-ben készült, aminek relevanciája 2022-ben a politikai haszonszerzésen kívül kérdéses.

Van, amikor viszont nem teljesen tiszta a kép – legalábbis az átlagos erőforrásokkal rendelkező olvasónak. Bemutatok három olyan esetet, amikor a kormánymédia nagy eséllyel direkt hazudott, de van annyi kétely bennem, hogy mégsem tudom ezt teljesen magabiztosan kijelenteni.”

?A dezinformációs propaganda szempontjából a tényekkel alátámasztható igazság legtöbbször nem csak lényegtelen, hanem káros is. A zavaros forrás így tud előnyös lenni a propagandista eszköztárában – első látásra kellően pontosnak tűnhet, hogy aki nem néz a dolog mélyére, az könnyen elhiggye, de elég homályos is ahhoz, hogy ne lehessen visszakézből megcáfolni.?

Bohár Dániel és Déri Stefi Márki-Zay Péterrel, Rákay Philip Szabó Tímeával foglalkozó Facebook-bejegyzését elemzem az azokban szereplő hivatkozások megbízhatósága szempontjából. 

A továbbiak részletesen a videóban.

Sapkás Piréz további közéleti politikai videoblogjai Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és Tiktok-csatornáján elérhetőek.