Érvelési hibák

Az érvelési hibák egy állításban olyan hamisságok, amelyek az előfeltételek igazságától függetlenül érvénytelenítik az állítást. Tehát ezek a hibák magukban az érvelés szerkezetében vannak. Érvelési hibákat az emberek leginkább meggondolatlanságból ejtenek, de politikusok vagy propagandisták ezeket következetesen, szándékosan is szokták használni. Segítségükkel az igazságot és a valóságot el lehet fedni, attól egy eltérő benyomást kelteni, és így próbálják meggyőzni a hallgatóságot a nekik kedvező álláspontokról.

Az érvelési hibákat YouTube csatornámon a “32 érvelési hiba 11 percben” című videoesszében  is feldolgoztam, a téma érdekessége miatt itt szövegszerűen is feldolgozom. Bemutatom a legismertebb érvelési hibát. Az egyes érvelési hibák címére kattintva YouTube-csatornám megfelelő szakaszára juthatsz.

Érvelési hiba - Állító kérdés

Ez egy olyan érvelési hiba, amiben a kérdésed feltevésénél olyasmit állítottál be tényszerűnek, ami nem feltétlen az. Így nem tudsz úgy válaszolni a kérdésre, hogy azzal egyben a benne foglalt állítást is megcáfold.

Haladtál már valamit a kényszeres maszturbációd leküzdésében?”

Érvelési hiba - Anekdotikus

Ez egy olyan érvelési hiba, amiben egy személyes vagy elkülönült példát hoztál érvnek.

Jucus egyik ismerősétől azt hallotta, hogy az ükanyja kutyájának unokatestvérének gazdájának a fia kapott egy védőoltást, majd nem sokkal később kiderült róla, hogy autista.

Tehát tuti autizmust okoznak a védőoltások.

Egy elkülönült vélemény vagy személyes tapasztalat nem vált ki rendes kutatómunkát, bizonyítékokkal.

Érvelési hiba - Bizonyítási kényszer áthárítása

Ez egy olyan érvelési hiba, amiben saját állításodat önmagában nem támasztod alá, hanem addig igaznak tekinted, amíg más meg nem cáfolja.

Képzeld! Egy láthatatlan rózsaszín sárkány él a garázsomban!

Bizonyítsd be, hogy nem!”

Egy állítás helyességének a bizonyítása mindig azon nyugszik, aki azt kijelenti.

Ez egy olyan érvelési hiba, amiben szerinted ha egy esemény megtörténik, abból egy másik, nagyon rössz esemény fog következni.

Ha összeházasodhatnak a melegek, akkor Edda szerint ebből az lesz, hogy a gyerekek molesztálása elfogadott lesz.

Emiatt Edda szerint nem kéne engedélyezni a melegházasságot.

Egy csúszós lejtőben jószerint semmi, vagy csak nagyon kevés bizonyítja, hogy a két esemény összefügg.

Az eddigi videóimat összefoglalóan itt , az egyes videókhoz tartozó kedvcsinálót a posztok között, az adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatót meg itt  találod meg.

: https://www.facebook.com/Sapkás-Piréz-105045961638052

: https://www.youtube.com/channel/UC15_4rzNHmwwx1nQ-4Tk1kw

: https://www.tiktok.com/@sapkaspirez?lang=hu-HU

: sapkaspirez@gmail.com